جراحی فیستول همیشه با سختی هایی همراه بوده و نگرانی از بی اختیاری مدفوعی و از طرف دیگر عود بیماری باعث شده پزشکان در پی یافتن راه حل های جدید برای درمان این بیماری مشکل باشند در ادامه روش جراحی وفت VAAFT را مرور خواهیم کرد که برای اولین بار از سال 1394 در ایران توسط دکتر یوسف فام انجام میشود .
مقدمه
جراحی فیستول مقعدی پری آنال
از روزی که بیماری فیستول مقعدی پری آنال شناخته شده جراحان تلاش کرده اند که این بیماری را بدون آسیب رساندن به اسفنگتر های مقعدی که کنترل مدفوع را بر عهده دارند درمان کنند. ولی ماهیت بیماری و گسترش آن در فضاهای آناتومیک اطراف مقعد که شناسایی آنها هم کار آسانی نمیباشد باعث عود مکرر بیماری گردیده و در بیشتر موارد جراحان را به سمت درمان فیستول با استفاده از روش های قطع اسفنگتر سوق داده است.
با در نظر گرفتن ارزش ماهیچه اسفنگتر مقعدی در کنترل دفع به نظر میرسد در صورت امکان قبل از تصمیم به فیستولکتومی باید از تمام روشهایی که اسفنگتر در آنها حفظ می شود بهره برد.
انتخاب روش جراحی مناسب برای فیستول مقعدی با حفظ اسفنکتر به عوامل مختلفی از جمله نوع و پیچیدگی فیستول، سلامت کلی بیمار و سابقه جراحی قبلی بستگی دارد. جراح متخصص در colorectal بهترین روش را برای هر بیمار به صورت جداگانه توصیه میکند.
مزایای جراحی حفظ اسفنکتر:
- کاهش خطر بیاختیاری مدفوع: این جراحی بر خلاف روشهای سایر که ممکن است به عضلات اسفنکتر آسیب برسانند، احتمال بیاختیاری مدفوع را به حداقل میرساند.
- کاهش زمان بهبودی: بیماران معمولاً پس از جراحی حفظ اسفنکتر سریعتر از روشهای دیگر بهبود مییابند.
- کاهش درد: این روش معمولاً با درد کمتری نسبت به سایر روشها همراه است.
امروزه روش های متعددی در دسترس جراحان وجود دارد که میتوان بدون قطع ماهیچه اسفنگتر مقعدی با درصد موفقیت قابل قبول اقدام به درمان فیستول کرد.
از روشهای جراحی رایج استفاده از ستون (seton) ، بستن ترکت فیستول (LIFT) و فلپ مخاطی عضلانی رکتوم ( Advancement Flap ) و روش دیگر استفاده از موادی است که به عنوان ماده پر کننده تراکت فیستول می باشد که قابلیت ایجاد یک داربست برای رشد بافت های همبندی فیبروبلاست ها را داراست.
قدیمی ترین این مواد چسب فیبرینی( fibrin glue ) است که با توجه به مشکلات استفاده از آن و درصد بالای عود مقبولیت کمتری نزد جراحان دارد. محصول دیگر plug میباشد که از زیر مخاط روده خوک تهیه شده و در ایران نیز در بیماران متعددی استفاده شده و موفقیت حدود 60-70 درصد داشته است. قیمت بالای این محصول باعث محدودیت در استفاده از آن شده است. و در نهایت پر کننده های بیولوژیک موادی هستند که اخیرا مورد استفاده قرار میگیرند که در مراحل آزمایشی میباشد و هنوز در کشور ما تجربه استفاده از آنها وجود نداشته است.
با در نظر گرفتن عواقب بی اختیاری مدفوع و تاثیر آن در سبک زندگی مردم به ویژه در فرهنگ کشور عزیزمان ایران ، لازم است جامعه جراحان در بکارگیری روش های حفظ اسفنگتر اهتمام ورزند.
جراحی فیستول پری آنال به روش جراحی وفت VAAFT چیست؟
جراحی فیستول پری آنال با روش وفت VAAFT (Video Assisted Anal Fistula Treatment) برای اولین بار در ایران
در جراحی VAAFT با استفاده از یک تلسکوپ بسیار ظریف یک میلی متری و یک کانال کاری 2 میلی متری مجرای فیستول شناسایی شده سپس سوراخ داخلی فیستول بسته شده و مجرا بطور کامل شتشو و کوتر میشود و بدون نیاز به قطع ماهیچه های با ارزش اسفنگتر مقعدی با حداقل زخم پوستی اقدام به درمان فیستول های مقعدی میشود .
این روش جدید که در 9-10 سال اخیر ابداع و معرفی شده است برای اولین بار سال 1394 و اولین بار در ایران توسط دکتر یوسف فام خریداری و دوره اموزشی کامل توسط ایشان در سوییس گذرانده شده و جهت درمان انواع فیستول های پیچیده مقعدی و همچنین درمان کیست های مویی قابل استفاده در ایران میباشد.
مثل تمام روشهای جراحی فیستول مقعدی معایب و محاسنی دارد و الزاما برای تمام موارد فیستول مناسب نیست و در فیستولهای خاصی قابل استفاده بوده و برای بیمار مفید میباشد در مواردی که بیمار مناسب انتخاب شده باشد این روش حدود 60-70 درصد موفقیت دارد.
در صورتیکه در این مورد یا در مورد فیستول سوال دارید در زیر این پست و در قسمت دیدگاه بنویسید ما در اسرع وقت پاسخ خواهیم داد
منابع بیشتر :
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/anal-fistula
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK560657