مراقبتهای بعد از جراحی

مراقبت بعد از جراحی فیستول مقعدی

مراقبت بعد از جراحی فیستول

مراقبت بعد از جراحی فیستول مقعدی

اکنون که این متن را میخوانید جراحی فیستول مقعدی شما انجام شده است دستورالعمل‌های زیر شما را در فرآیند مراقبت بعد از جراحی فیستول مقعدی ، چه بی‌حسی نخاعی یا بی‌هوشی عمومی، راهنمایی می‌کند. لطفاً این دستورالعمل ها را به دقت دنبال کنید تا از بهبودی آرام اطمینان حاصل کنید.

لازم به ذکر است این متن و مراقبتهای بعد از عمل ارائه شده در ادامه متن با توجه به نوع بیماری و جراحی شما بسته به نوع بیهوشی شما تنظیم شده است و بر اساس دستورالعمل جراحی دکتر حسین یوسف فام به شما ارائه میشود اگر در مرکز دیگری و توسط جراح دیگری جراحی شده اید حتما در خصوص روشهای مراقبت بعد از جراحی از پزشک خودتان راهنمایی بخواهید .

مراقبت بعد از جراحی فیستول مقعدی : دستورالعمل هایی برای بیماران

1. کنترل درد  در مراقبت بعد از جراحی فیستول مقعدی :

درد بعد از عمل فیستول

 

– داروهای مسکن را طبق تجویز پزشک خود مصرف کنید. تا زمانیکه درد وجود دارد داروی ضد درد استفاده کنید اگر در روزهای اول درد کمی دارید باز هم داروی ضد درد استفاده کنید 
–  در روز اول کمپرس یخ را به مدت 20 تا 30 دقیقه چندین بار در روز روی ناحیه جراحی قرار دهید تا تورم و ناراحتی کاهش یابد. ولی از روزهای بعد نیاز به لگن آبگرم دارید و مرتب از لگن آبگرم استفاده کنید . به دلیل اسپاسم ماهیچه های مقعدی بعد از دفع ممکن است درد تشدید پیدا کند لذا استفاده از لگن آبگرم قبل و بعد از دفع به کاهش درد شما کمک میکند . استفده از استامینوفن 500 و ژلوفن 400 هر کدام هر 6 ساعت یکبار در کنترل درد کمک خواهد کرد.

2. حرکات روده:

– برای مراقبت بعد از جراحی فیستول مقعدی جهت جلوگیری از یبوست مایعات فراوان بنوشید و از رژیم غذایی پر فیبر استفاده کنید. اشتباه رایج این است که بیماران برای کاهش درد و نگرانی از دفع دردناک از خوردن غذا اجتناب میکنند و این موضوع باعث کاهش دفعات دفع و ایجاد یبوست و اسپاسم بیشتر میکند که درد را افزایش میدهد . لازم است غذای کامل و فیبر کافی بخورید و تعداد دفعات دفع بالا باشد که منجر به کاهش اسپاسم و کاهش درد میشود.
– در صورت نیاز برای شما ممکن است نرم کننده های مدفوع یا ملین ها را برای کمک به حرکات منظم روده تجویز کرده باشیم در صورتیکه در نسخه شما موجود نباشد و یبوست اذیت کننده شده است میتوانید از داروخانه شبت لاکتولوز یا شیر منیزوم تهیه کنید و هر وعده یک قاشق میل کنید .
– از زور زدن در هنگام اجابت مزاج خودداری کنید، زیرا می تواند محل جراحی را تحریک کند. و منجر به درد شدید و اسپاسم شود سعی کنید دفع بصورت دفع نرمال و بدون زور زدن انجام شود.

-مدفوع را نگه ندارید

یبوست بعد از عمل فیستول

در طول درمان فیستول و روند بهبودی زخم کارکرد شکم میتواند بصورت نرمال در دستشویی فرنگی یا ایرانی انجام شود و بعد از دفع شستشوی مقعد و حتی داخل زخم با آب ولرم باید انجام شود و بعد از دفع حتما مقعد خشک شود و گاز خشک روی مقعد گذاشته شود.

 

3. مراقبت از زخم:

– ناحیه جراحی را تمیز و خشک نگه دارید. برای اینکار لازم است روزانه چندین بار با گاز خشک روی زخم و ناحیه مقعد بکشید و کامل زخم و مقعد را خشک کنید از هیچ پمادی روی زخم استفاده نکنید .
– پانسمان را طبق دستور پزشک خود عوض کنید.
–  فرو بردن ناحیه جراحی در آب (مانندلگن ابگرم یا وان گرم شخصی ) ممنوعیتی ندارد ولی استفاده از استخر یا شنا در آبهای دیگر مانند رودخانه و یا دریا تا زمان بهبودی کامل ممنوع است.
– هنگام دوش گرفتن یا حمام میتوانید با گاز به آرامی محل را با آب و شامپو بچه ملایم تمیز کنید.

 تمیز کردن زخم فیستول

پانسمان زخم حتما توسط فرد دوم و ترجیحا یکی از اعضای خانواده انجام شود پانسمان حتما روزی دوبار باید انجام شود برای پانسمان در حالت خوابیده به پهلوی چپ و پاها تا شده در داخل شکم باید فرد دوم با گاز یا گوش پاک کن داخل زخم را کامل باز کرده و با گاز خشک تمیز کند  در راستای مراقبت بعد از جراحی فیستول مقعدی این تمیزکاری باید به نحوی انجام شود که بافتها و ترشحات سفید و زرد چسبیده به داخل زخم با گاز تمیز شود و کف زخم کمی خونی شود این پانسمان کمی دردناک است ولی درد آن قابل تحمل است بعد از تمیز کردن  روی ناحیه مقعد یک گاز خشک قرار دهید هر 12 ساعت این کار را تکرار کنید لازم به ذکر است خود فرد در طول شبانه روز به دفعات مکرر میتواند گاز را عوض کند . مهم است که ناحیه مقعد همیشه خشک بماند. به روی پانسمان لازم نیست چسب بزنید و در واقع چسب باعث خارش و حساسیت پوستی میشود میتوانید از شورت تنگ یا شورت های سرجی ( شورت توری) جهت نگه داشتن گاز روی مقعد استفاده کنید.

زخم فیستول

در حین یا بعد از پانسمان همچنین هنگام دفع یا بعد از دفع ممکن است خونریزی از زخم یا مقعد اتفاق بیفتد این خونریزیها معمولا خودبخود محدود خواهد شد و خونریزی متوقف میشود  کافیست یک عدد گاز روی زخم گذاشته و به مدت 5-10 دقیقه آن را فشار دهید حتما کنترل خواهد شد و جای نگرانی ندارد در صورتیکه خونریزی زیاد باشد مثلا در حد یک لیوان یا بیشتر و با فشار گاز ممتد تا 10 دقیقه بند نیاید باز هم جای نگرانی ندارد ولی حتما در این حالت به اورژانس بیمارستان عرفان نیایش مراجعه کنید مهم نیست چه ساعتی از شبانه روز باشد این مرکز 24 ساعته جهت پاسخگویی آماده است و مشکل شما  برطرف و حل خواهد شد.

خونریزی بعد از جراحی فیستول

 

4. محدودیت های فعالیت در حین مراقبت بعد از جراحی فیستول مقعدی و زمان  بازگشت به کار:

– در روزهای اول پس از جراحی استراحت کنید و از انجام فعالیت های سنگین خودداری کنید. اگر بی هوشی شما از نوع کمری یا نخاعی یا اسپینال باشد لازم است حتما 3 روز اول را بیشتر دراز بکشید و کم راه بروید و مایعات فراوان همراه غذا میل کنید و همچنین قهوه میل کنید تا از سردرد و درد گردن جلوگیری شود .
– به تدریج سطح فعالیت خود را در حد تحمل افزایش دهید، اما از هر گونه فعالیتی که ممکن است به محل جراحی فشار وارد کند اجتناب کنید.
– بعد از جراحی فیستول نیازی به نشستن بر روی تشک های حلقه ای و یا دونات ندارید در دفعات اول کمی نشستن ممکن است دردناک باشد ولی بعد از چند بار نشستن این درد از بین میرود.

تشک حلقه ای برای فیستول

 

نشستن روی زمین یا صندلی یا حتی زین دوچرخه و موتورسیکلت اشکالی برای جراحی فیستول شما ندارد . پس نگرانی از بابت نشستن نداشته باشید. این نشستن در روزهای اول میتواند کمی دردناک باشد ولی به مرور این درد کم خواهد شد ولی به هیچ وجه جراحی شما را به خطر نمی اندازد.

بازگشت به کار

بازگشت به کار و فعالیت کاری از روز سوم میتواند اتفاق بیفتد ولی این مسئله تا حد زیادی به خود فرد بستگی دارد برخی افراد از درد شاکی هستند و نیاز به استراحت بیشتر دارند ولی برخی بیماران میتوانند از روز سوم کار خود را از سر بگیرند  به طور متوسط یک هفته استراحت کافیست . پزشک بر حسب نیاز شما میتواند از یک هفته تا یک ماه استعلاجی کاری برای شما در نظر بگیرد و برای شما درخواست کند.

5. تغذیه:

همانطور که قبلا هم گفته شد رژیم غذایی خاصی برای بیماران جراحی فیستول وجود ندارد لازم است آب و فیبر زیاد بخورید و بقیه غذاها را حتما مثل بقیه مواقع و به صورت نرمال میل کنید برای جلوگیری از یبوست توصیه به مصرف آب و فیبر کافی میشود و همچنین جهت کاهش سوزش مقعدق توصیه میشود فلفل و غذاهای تند و همچنین موز – کیوی و آناناس را پرهیز کنید.

6. آنتی بیوتیک 

بسته به نوع جراحی شما ممکن است برای شما در نسخه تان آنتی بیوتیک تجویز شده باشد در اینصورت آنها را تا اتمام مصرف نمایید نیاز به تجدید مصرف آنتی بیوتیک ندارید اگر همچین نیازی وجود داشته باشد پزشک در ویزیت اول تجویز خواهد کرد. اگر برای شما آنتی بیوتیک نسخه نشده است نیازی به آنتی بیوتیک نداشته اید . معمولا بیماران از ترشحات زرد و سفید و گاهی سبز رنگ که به گاز میچسبد نگران میشوند و تصور میکنند که زخمشان عفونت کرده است باید بگویم این ترشحات سفید یا رنگی ترشحات طبیعی زخم است و جای نگرانی ندارد و نیاز به آنتی بیوتیک ندارد .

مصرف آنتی بیوتیک در فیستول

 

7.ویزیت های مرتب برای نظارت بر روند ترمیم زخم فیستول:

 

– لازم است یک هفته بعد از جزاحی با یک نفر همراه که پانسمان شما را انجام میدهد جهت کنترل زخم و رفع اشکال در نحوه پانسمان به مطب یا کلینیک بیمارستان مراجعه کنید ویزیت های بعدی شما در اولین ویزیت بعد از عمل برنامه ریزی خواهد شد . 

– سوالات خود را حتما در برگه ای یادداشت کنید تا در زمان ویزیت بعد از عمل از پزشکتان سوال کنید در بسیاری از مواقع بیماران یادشان میرود چه سوالاتی از پزشک باید میپرسیدند.

8. مراقبت از ستون 

ستون بعد از جراحی فیستول

ممکن است جراحی فیستول شما 2 مرحله ای باشد در این حالت آبسه شما کامل تخلیه شده و از فضای آبسه یک نخ باریک از جنس سیلیکون و بسیار نرم و آبی رنگ خارج شده و از داخل مقعد یک حلقه ای تشکیل داده است این نخ طوری طراحی شده که هیچ گرهی روی آن ندارد و برند کامفورت آمریکایی و بسیار نرم و بی درد است این نخ که در اصطلاح به آن ستون میگویند وسیله ایست که مانع از ایجاد آبسه میشود و بعد از گذشت چند ماه و بسته شدن زخم آبسه در طی جراحی دوم خارج میشود وفیستول شما حین عمل دوم و خروج ستون جراحی و برداشته میشود . در این مدت شما باید زخم کنار مقعد را که نخ از آن خارج میشود روزانه دو بار با گاز یا گوش پاک کن باز کنید و داخل زخم را تمیز کنید نیازی به دستکاری نخ نیست و از کشیدن این حلقه خودداری کنید چون ممکن است دو سر نخ از هم جدا شود و بیفتد ولی تماس معمولی با نخ و شستشوی مقعد و حتی دست زدن به نخ مشکلی ایجاد نمیکند. 

– اگر علائم غیرعادی مانند خونریزی زیاد، درد شدید یا علائمی مانند قرمزی، تورم، تب را تجربه کردید، با پزشک خود تماس بگیرید یا به اورژانس بیمارستان عرفان نیایش مراجعه کنید

به یاد داشته باشید، دکتر یوسف فام برای پاسخ به هرگونه سؤال یا نگرانی در طول فرآیند بهبودی در دسترس است.

با آرزوی بهبودی آرام و موفق!

4.2/5 - (5 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای دیدن نوشته هایی که دنبال آن هستید تایپ کنید.
خانه
وبلاگ