استومی

استومی چیست ؟؟

استومی

استومی چیست ؟؟

هر آنچه که باید در مورد استومی بدانیم

بیماران زیادی از ما سوال می پرسند در چه زمانی استومی تعبیه می شود. اول باید بدانیم استومی چیست؟ استومی عبارت است از بیرون گذاشتن دهانه روده باریک یا روده بزرگ از جدار شکم جهت منحرف کردن مسیر مدفوعی از حالت نرمال آن. حال باید بدانیم به چه منظوری انجام می پذیرد.بیمارانی نیازمند تعبیه کیسه کلستومی هستند .

مواردی که نیاز به تعبیه استومی می باشد عبارتند از بیماران با سرطان روده بزرگ – در بیمارانی که به علت عفونت های روده بزرگ نیازمند جراحی روده بزرگ هستند همچنین در بیمارانی که به صورت موقت لازم است مسیر مدفوعی از حالت نرمال آن منحرف شود همانند آبسه های شدید لگنی عفونت های ناحیه مقعدی و تناسلی فیستول های روده بزرگ به مثانه یا به واژن.

لازم است بدانیم کیسه کلستومی به دو شکل می تواند تعبه شود کلستومی موقت و کلستومی دائم .در چه مواردی کیسه کلستومی دائمی تعبیه میشود؟

کیسه کلستومی دائمی در بیماران با سرطان رکتوم یا سرطان مقعد که مجبور هستیم تمام ناحیه مقعد و رکتوم را به صورت یکپارچه جدا کنیم و به خاطر عدم وجود اسفنگتر های مقعدی در این زمان روده را به مسیر طبیعی آن نمیتوانیم وصل کنیم بنابراین مجبور هستیم روده بزرگ را به جدار شکم متصل کنیم که از این به بعد دفع از طریق جدار شکم اتفاق می افتد.

به منظور کنترل ترشحات دفعی کلستومی کیسه استومی با سوراخی که در وسط آن وجود دارد در ناحیه روی روده قرار داده میشود ترشحات داخل روده که ترشحات دفعی هستند به داخل کیسه تخلیه می شود باید بدانیم کیسه کلستومی کنترل ندارد در هر زمانی که حرکات روده اتفاق بیفتد بدون کنترل به داخل کیسه تخلیه می شود بیمار می تواند تشخیص دهد ترشحات به داخل کیسه تخلیه شد مراجعه به دستشویی داشته باشد کیسه کلستومی را تخلیه کند.

لازم است کیسه استومی هر چند روز یکبار تعویض شود تا مشکلات پوست و خارش و حساسیت در کنار اتفاق ناحیه استومی نیفتد کسانی که کیسه کلستومی دائمی دارند تمام عمر باید از کیسه کلستومی استفاده کنند.

ولی کیسه موقت چیست؟ در برخی از بیماران که به صورت موقت لازم است که مسیر مدفوعی منحرف شود از کیسه کلستومی موقت استفاده می کنیم به خاطر جراحی های رکتوم و عفونتهایموقتی که در ناحیه لگن و ناحیه مقعدی وجود دارد لازم است که کیسه موقت تعبیه شود و مسیر مدفوع به صورت موقت منحرف شود .

کلستومی اصطلاح رایج است که برای انواع استومی ها ممکن است به کار گرفته شود گاهی انچه که به دیواره شکم وصل میشود روده بزرگ نیست و روده باریک است در اصطلاح علمی به آن ایلئوستومی گفته می شود نقش ایلئوستومی هم مانند کلستومی منحرف کردن مسیر مدفوعی است. برحسب نیاز جراح یا نیاز بیمار در آن شرایط ممکن است از ایلیو ستومی استفاده شود .

ایلیوستومی و کولوستومی موقت نیاز به مراقبت ویژه توسط فرد یا همراهان با کمک نرس های استومی دارد و باید بصورت دوره ای ویزیت به عمل بیاورند تا در صورت بروز هر نوع مشکلی به صورت زودهنگام راهنمایی و درمان لازم به عمل بیاورند یا ارجاع به پزشک جراح داده شود . در صورت نگه داری صحیح و مراقبت اصولی معمولا استومی به راحتی تحمل میشود و نگرانی عمده ای ایجاد نمیکند تا در زمان مناسب و پس از بررسی های لازم بسته شود .

چه زمانی ایلیوستومی یا کلستومی بسته می شود؟

اگر استومی موقت باشد با توجه به شرایط بیمار و بهبود مشکل اولیه که منجر به تعبیه استومی شده است می توان اقدام به بستن استومی نمود این زمان می‌تواند از سه هفته تا یک ماه تا سه سال متفاوت باشد و بر اساس شرایط بیمار تعیین می شود در پست های بعدی عوارض استومی بحث خواهد شد.

5/5 - (1 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای دیدن نوشته هایی که دنبال آن هستید تایپ کنید.
خانه
وبلاگ